2010. november 3., szerda

Aranygaluska vaníliás sodóval

Hozzávalók: (tésztához) 25g vaj, 110-120 ml tej, 20g élesztő, 1db tojás,   250g liszt, 25g porcukor, 1db citrom héja, 3g só.

Elkészítése: Összekevered az alapanyagokat, (arra figyelj hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlen egymással ! ).Addig gyúrod-lazítod a tésztát míg el nem válik az edény falától (közben ha úgy látod adogass hozzá még egy pici lisztet , vigyázz! ne legyen túl kemény a tészta, mert akkor nem fog olyan szépen megkelni ! ). Amikor ez megvan,akkor egy fél órát keleszted-pihenteted.


Ha megvan a fél órás pihentetés,gyúródeszkán nyújdsd ki 1cm-re a tésztát.Szaggasd ki és egy  kivajazott,kilisztezett tortaformába rétegesen rakosgasd bele,úgy hogy minden réteget olvasztott vajjal kenjél le, és szórd meg kakaóval vagy cukrozott dióval.
Ezután hagyd  fél órát megint pihenni. A legjobb ha a sütőt bekapcsolva kinyitod és odahelyezed egy papírral kibélelt tepsire.
170 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.


 Sodó elkészítése: 40g lisztet és 50g porcukrot egy tálba teszed. Adsz hozzá 100ml tejet és a 4db tojássárgát.Csomómentesre elkevered. Félre teszed ! Egy másik edénybe 650ml tejet, és egy csomag vaníliáscukrot (akinek van otthon vaníliásrúd  azzal is elkészítheti ) feltesszük főzni .Forralás után a tojásos alapot hozzáadod,kis lángon, állandó kevergetés mellett. A legjobb ha habverővel kevergeted,mert kissebb az esélye arra hogy csomós lesz. Ha véletlenül csomósra sikeredett, ne aggódj orvosoljuk a problémát :-) Turmixold össze és máris kész! 4-5 percig kevergesd, végül adj hozzá egy pici rumaromát,feldobja az ízét.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails